Het meest gebruikte eurobiljet krijgt een facelift. Mensen die geld opnemen bij een geldautomaat kunnen vanaf dinsdag het nieuwe briefje van 50 euro in handen krijgen. De Nederlandsche Bank begint dan met de verspreiding van het nieuwe bankbiljet.

Het biljet voor vijftig euro is het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer dan van alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Daarmee is bijna de helft van alle eurobankbiljetten een vijftigje.

Het nieuwe briefje van vijftig is beter beveiligd tegen vervalsing. Dat is prettig voor de detailhandel, omdat winkeliers kwetsbaar zijn voor vervalsingen, als ze niet de juiste apparatuur hebben om de echtheid van biljetten te verifiëren.

De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald als ze versleten zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) is in 2013 begonnen met de vervanging van alle eurobiljetten, die ze beter bestand moet maken tegen namaak dan de versies die in 2002 in gebruik werden genomen. De briefjes van honderd en tweehonderd euro zijn hierna aan de beurt. Vijfhonderdjes worden niet vervangen, omdat die wegens de populariteit bij criminelen worden uitgefaseerd.

Op de website van de ECB worden enkele kenmerken genoemd van het nieuwe biljet van 50 euro, om de echtheid te bepalen. De centrale bank noemt het zelf de 'voel, kijk en kantel'-methode.


1) Het biljet is voorzien van 'voelbare' inkt. De hoofdafbeelding, de letters en het grote cijfer op het biljet voelen dikker aan. Aan de linker- en rechterkant zijn een aantal korte lijntjes gedrukt. Die maken het makkelijker om het bankbiljet op de tast te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking.


2) Als je het 50 euro-bankbiljet tegen het licht houdt, zie je een portretraampje, het watermerk en de veiligheidsdraad. Het raampje boven aan in het hologram wordt doorzichtig en toont een portret van Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is.


3) De veiligheidsdraad komt bij tegenlicht tevoorschijn als een donkere streep. In de streep staat in kleine witte letters het euroteken en het waardecijfer.


4) Als je het bankbiljet kantelt, dan vertoont het glanzende, smaragdgroene cijfer een lichteffect dat op en neer beweegt. Het cijfer verandert ook van kleur, van smaragdgroen naar diepblauw.


5) Bij het kantelen toont het portretraampje regenboogkleurige lijntjes rondom het waardecijfer. Aan de achterzijde van het biljet verschijnen regenboogkleurige waardecijfertjes in het raampje.


6) Het 50 euro-biljet heeft ook speciale infraroodkenmerken en is gevoelig voor ultraviolet licht.


7) Op enkele plaatsen op het bankbiljet zeer kleine lettertjes gedrukt. Deze microtekst kan met behulp van een vergrootglas worden gelezen. De lettertjes zijn scherp, niet vaag.